Erkek Tipi saç dökülmesi sebepleri

Erkek Tipi saç dökülmesi sebepleri
Erkek tipi saç dökülmesi androgenetik alopesi olarak adlandırılır.bunun sebebi dihidrotestesteron denilen erkekleik hormonunun saç derisindekisaç foliküllerini etkilemsidir.Saçlarımızın ön,tepe ve yan kısımlarındaki saç fölikülleri DHT hormonundan etkilenmektedirler, bunun aksine iki kulak üstü ve arası (ense) bölgeleri bu hormondan etkilenmedikleri için dökülmezler.bu bölgeden alınarak nakledilen saçlar ömür boyu dökülmezler.

Genetik olarak saç dökülmesi üzerinde etkili olan x kromozomlarının anneden gelenleri saç dökülmesinde daha etkili olmaktadırlar.bu dökülmenin tamamen anne tarafından geldiğini göstermemekle birlikte daha etkili olduğu sonucunu bize verir.

Testesteron hormonu, 5-alfa redüktaz enzim aracılığı ile DHT'ye dönüşür. DHT minyatürizasyona neden olarak daha ince, kısa ve kırılgan saçlar oluşturur. Sac kökleri üzerine devamlı etkisi ile saçların geriye dönüşsüz olarak dökülmesine neden olur.

Saç ekimi gerçekleştirilirken dökülmeme özelliği olan bölgelerden saç folikülü alınmalıdır.Bu bölgedeki saçlar ömür boyu dökülmezler. Dökülme boyunca saçların hepsi mevcuttur.Fakat dökülenin yerine gelen saçlar daha ince ve zayıf olduğundan bu sürecin devamında kellik oluşur.
Androgenetik yani erkek tipi saç dökülmesi birbirini etkilemeyen üç faktörle oluşur bunlar; Genler, Hormonlar ve Yaş
Saç dökülmesinde Genlerin etkisi
Anne ve babadan gelen kromozomlarda kellik özeliği yoksa kellik oluşmaz.Genleri kromozomların üzerinde bulunan kalıtsal bilgi parçası olarak tanımlanabilir.her insanda 23 anneden 23 babadan olmak üzere 46 (23 çift)kromozom vardır.Erkeklerde kelliğe sebap olan birden fazla gen vardır; böyle birden çok gen biraraya gelip bir özellik ortaya çıkarıyorsa bunlara poligenik adı verilir.
Ebeveynlerden gelen x ve y kromozomlarından bir çifti cinsiyeti belirler. geriye kalan 22 çift kromozoma otomozal gen adı verilir.Otomozol genlerin kelliğe neden olduğu düşünülmektedir. Kellikte anneden gelen genler baskındır ancak bunun nedeni henüz tespit edilememiştir.
Kişinin saç dökülme genlerine sahip olması kelliğin kesin olarak olacağıanlamına gelmez. Genlerin ekspresyonu bazı etkenlere bağlıdır; bunlardan en önemlileri hormonlar ve yaş olarak belirlenmiştir.

Hormonların saç dökülmesine etkileri

Vücudumuzda iç salgı bezleri tarafından üretilen biyokimyasallara hormon adı verilir. hormonlar, kan dolaşımı yoluyla bütün vücudu dolaşırlar.A bir miktarı bile çok etkili olan bu hormonlardan en etkilisi testesteron hormonudur.Testesteron ve diğer erkeklik hormonunu testisler üretir. Bu erkeklik hormonları ses değişimi,bıyık ve sakalların çıkmasını, kasların gelişmesini ve insan vücudunun gelişerek değişmesini sağlarlar.Ergenlikte sivilceleri oluşturan,sakalların çıkmasını sağlayan bu hormonlar  aynı zamanda saçların dökülmesine neden olmaktadır. Bunun yanısıra her iki cinste de böbrek üstü bezleri de androjen adı verilen erkeklik hormonu üretirler.

Saç köklerinin testesteron ve diğer hormonlardan etkilendiğini ilk tespit eden bir psikiyatristtir. Yüzyılın başında zihinsel engelliler için kastrasyon hormonu verilmekteydi ve sakinleştirici etkisi olduğu bilinmekteydi. doktor hastası olan zihinsel engelli ikiz kardeş ikiz kardeşlerden birinin  saçları dökülmemeye kodlanmış olan bölgeler hariç tamamı keldi. Diğer kardeşin ise aksine saçları çok gürdü. doktor bunun son zamanlarda verilen testesteron hormonundan kaynaklanabilecğini düşünerek diğer kardeşe de testesteron enjekte etmeye başladı. Haftalar sonunda diğer ikiz kardeşinde saçların dökülmeye başladı ve sonunda diğer kardeşi gibi saçları döküldü. Bu sürecin hormon enjektesinin kesilmesiyle durup durmayacağını kontrol eden doktor, bunun işe yarmadığını gördü. Hormon enjeksiyonu kesilmesiyle saçlardaki dökülme yavaşlamış ve durmuştu fakat dökülen saçlar tekrardan çıkmamıştı.

Androgenetik (kalıtımsal) saç dökülmesini direk olarak etkileyen hormon aslında testesterondan çok dihidrotestestesteron (DHT) dur. DHT 5-alfa redüktaz enzimi ile testesterondan oluşur. DHT saç foliküllerindeki hücreler üzerindeki özel alıcı bölgesine tutunarak kellik ile bağlantılı önemli değişikliklere sebep olur. Erkeklerde 5-alfa redüktaz işlevi saç dökülmesi olan alanda daha fazladır. Bu durum erkeklerin yaşadığı genetik saç dökülmesinin sebebini açıklamaktadır. Finasteride  bu enzimi bloke ederek etki gösterir. DHT hormonu ayrıca anagen( büyüme) döngüsünün uzunluğunu azaltır ve telogen( dinlenme ) safhasını artırır, böylece her yeni döngüde saçlar gitgide azalır.
İlginç olarak testesteron koltuk altı ve genital kılları etkilerken oysa DHT sakal, kol, bacak ve gövde kılları ile kalıtımsal saç dökülmesi ve yaşlılarda görülen burun ve kulak kıllarının oluşumundan sorumludur. Androjen saçlarımızın uzamasından değil dökülmesinden sorumludur.
Yaşın saç dökülmesine etkileri
Erkeklerde saçların dökülmesine genlerin yanısıra ergenliğ eriştiktene sonra saç foliküllerinin hormondan etkilenmesi yaş ile birlikte bir süre daha devam eder. Bu yaş kişiden kişiye değişir bunun sebebi de hekesin kanındaki testesteron hormon seviyesinin farklı olmasıdır. Saç dökülmesi birden yada devamlı gibi kesin sürelerde olmaz, bazen durağan dönemler olabilir, bu süreci hızlandıran veya yavaşlatan sebepler kesin olaak tespit edilememiştir. Ancak insanların yaşları ilerledikçe toplam saç oranında azalma olacağı bilinmektedir.

Genetik olarak kelliği olmayan kişilerde de saçlar kalınlık ve uzunluk olarak azalır ve bu da o bölgedeki saçların kırılarak seyrelmesine saç foliküllerinin azalmasına yol açar.

Erkeklerde saç dökülmesi sınıflandırması
saç ekimi
Erkeklerin saç dökülmesinin sınıflandırılmasında en fazla kullanılan sınıflandırma Norwood tarafında 1975 yılında hazırlanmıştır.    

Tip I:     Bu ergenlik döneminde oluşan saç çizgisini göstermektedir ve gerçek bir kellik değildir. Ön saç çizgisi çok az gerilemiştir.

Tip II:     Olgun saç çizgisinin şakakları her iki tarafta bir parmak boyu (1,5cm) saçsız bırakacak şekilde olması. Bu da ayrıca kellik olarak sayılmaz.
Tip III:    Saç dökülmesi nin ilk evresidir. Saçların sürekli olarak girintili olarak dökülmesi diye tanımlanır.
Tip III Verteks: Tepe noktasındaki erken evre dökülmeyi temsil eder.
Tip IV:    Önlerde ve şakaklardaki gerileme daha belirgin, tepedeki saçsız alan daha geniştir, fakat hala ön ve tepe kısmını ayıran bir şerit vardır.
Tip V:     Öndeki ve tepedeki saçsız alan genişlemiştir. İki bölge arasındaki saçlı şerit daha da incelmiştir.
Tip VI:    Öndeki ve tepedeki saçsız alan dahada genişlemiştir ve birleşmiştir. Aradaki saçlı alan yoktur.
Tip VII:   Saç çizgisi arkaya kadar gerilemiştir ve hala saçlı olan arka ve yanlarda seyrelme vardır.

Norwood A

Norwood A sınıf modeli önden arkaya doğru saçların ilerleyici dökülmesi olarak tanımlanabilir. Norwood sınıf A da üst bölge tamamen açıktır ama tepe bölgesinde saç dökülmesi yoğun olsa bile saç vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder