Kadınlarda saç dökülmesi


Saç dökülmesi ve kellik sadece erkeklerde görülür diye düşünülmekle beraber çok sayıda kadın da bu dertten yakınmaktadır. Kırk yaşını geçmiş kadınların %40’ında gözle görülecek şekilde belirgin saç dökülmesi vardır.
Bu kadar yüksek oranda görülmesine karşın ne yazık ki hem toplumca hem de birçok sağlık adamınca sorun görmezden gelinmekte ve hastalara yaşamlarını tehdit etmeyen bu duruma alışmaları önerilmektedir. Fakat saç kaybı erkeklere göre kadınlarda daha ağır travma yaratmakta, kendilerine güvenleri sarsılmaktadır. Duygusal iniş çıkışlar ve kendini çekici hissetmeme ciddi hastalıklar kadar yıkıma sebep olabilmektedir.

Kadında ve erkekte olan saç dökülmelerinin ortak bir tarafı vardır; her iki cinstede eğer saç dökülmesi varsa mutlaka altta yatan tıbbi bir neden vardır. Bu sebep genlerde saçların erken dökülmesinin yazılması kadar basit yada karmaşık bir hastalığın yan belirtisi olması kadar çetrefil olabilir.
Stres, hamilelik, ilaçlar yada bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan kellik, söz konusu durumun düzelmesi üzerine kısa zamanda kendiliğinden iyileşip saçlar eski formuna kavuşur.
Kadın tipi saç dökülmesini birkaç başlık altında toplamak mümkündür;

Erkek tipi kellik:
Androjene bağlı erkek tipi kellikten muzdarip olan kadınların büyük çoğunluğunda kafadaki tüm saçlarda genel bir azalma vardır. Bazı kadınlarda ise buna ek olarak aynı erkeklerdeki gibi alında açılma da söz konusudur.
Bu tip kellikte kadınlarda normal şartlar altında çok az bulunan erkeklik hormonları rol oynar. Aynı erkeklerde olduğu gibi androjenler kıl köklerinin zayıflamasına sebep olur. Kalıtım hastalıkta önemli rol oynamaktadır.

Strese Bağlı Saç Dökülmesi (Telojen Efluviyum):
Bedensel yada ruhsal sıkıntılar saç dökülmesine sebep olabilir. Doğum, kötü beslenme, ciddi enfeksiyon hastalıkları, büyük ameliyat yada ciddi ruhsal sıkıntıyı takip eden altı hafta ile üç ay içerisinde tüm saç telleri hep birlikte kolaylıkla dökülebilecekleri dinlenme (telojen) safhasına geçerler. Bu gibi hallerde saçlar avuç avuç dökülüp ele gelebilir. Sebep olan olay ortadan kalkınca tam iyileşme gerçekleşir. Buna karşın gerçek bir sebep tespit edilemeden sıkıntıları yıllar boyu süren kadınlarda vardır.
İlaca Bağlı Saç Dökülmesi (Anajen Efluviyum):
Radyasyona maruz kalmaya yada kemoterapiye bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesine bu ad verilir. Sözünü ettiğim sebepler kıl kökündeki hücrelerin bölünerek çoğalmasını bozar ve bunun sonucu olarak saçların %90’ı kırılarak dökülür.
Kısmi Saç Dökülmesi (Alopesi Areata):
İnsanın kendi bağışıklık sisteminin yine kendi kıllarının köküne saldırıp tahrip etmesi ile ortaya çıkar. Birden gelişebilen belirtiler sonucu genellikle birkaç santim çapında tamamen kılsız alanlar belirir. Kadınların %70’i tedavi görsünler yada görmesinler iki yıl içerisinde eski hallerine döner. İrsi geçişin önemli olduğu düşünülmektedir.
Kopmaya Bağlı Saç Dökülmesi:
Saçlar sıkı örme, at kuyruğu yapma gibi nedenlerle uğradıkları travmalar sonucu koparak dökülürler. Eğer olay yeterince erken fark edilip vazgeçilirse saçlar tekrar uzar.
Androjenik saç dökülmesi denilen ve erkeklik hormonlarına bağlı saç dökülmesi tipinde rol oynayan testosteron diye düşünülürken bugün asıl işi yapanın testosteronun farklılaşmış şekli olan dihidrotestosteron (DHT) olduğu görülmüştür. DHT tabir uygunsa kafadaki kıl köklerinin düşmanıdır ve doğrudan onları yok etmek için saldırır. Kadın bedeninde çok az bulunmakla birlikte bu eser miktar bile hassas kadınlarda saç dökülmelerine sebep olmaktadır. Kıl köklerine bağlanıp onları büzüştüren DHT sağlıklı saçın büyümesine izin vermez.
Sadece erkeklik hormonlarının yükselmesi değil, onların karşıtları gibi çalışan kadınlık hormonlarının da düşmesi hassas dengeler üzerine oturmuş hormon ahenginin bozulmasına sebep olacağı için saç dökülmesini tetikler. Bunların tanında tiroit hormon seviyesindeki düşmeler, hamilelik, ağır hastalıklar da saçların gelişme evrelerini etkilerler.
Değişik oranlarda hormon içeren doğum kontrol haplarının, cilt altına yerleştirilen gebeliği engelleyici implantların, yine aynı amaçla kullanılan depo hormon enjeksiyonlarının ve cilde yapıştırılan bantların da saç dökülmesini tetiklediğini düşünenlerde vardır.
Erkeklerdeki saç dökülmesinin sebebi %90 oranında ırsidir. Bu nedenle erkekte altta yatan başka bir sebep var mı diye bakmanın fazla anlamı yoktur. Buna karşın kadınlardaki saç dökülmesi daha çetrefil ve çok sebepli olabildiği için aşağıda sayacağım tetkiklerden bazılarını yada hepsini zaman zaman yapmak gerekebilir. Kadınlarda genellikle tanı eleme usulü ile konulur. Sebebin ne olduğunu anlamaya yardımcı olan bu testler;
•Bazı hormonların seviyelerinin tespiti
•Kan demirinin ölçülmesi
•Tiroit bezinin görev yapıp yapmadığının belirlenmesi
•Tam kan sayımı
•Kronik enfeksiyonların taranması
•Gerekirse kafa derisi biyopsisi
•Ve çeşitli yöntemlerle saç telinin vasfının incelenmesidir.

Kadınlarda saç dökülmesi tedavisindeki en önemli aşama sebebin belirlenmesidir. Yukarıdaki tetkikler ve klinik değerlendirmenin ışığında varılan tanıya göre tedavi planlanır.
Tedavinin ilaçla olan kısmını ağızdan alınanlar ve saça uygulananlar diye iki ana guruba ayırmak mümkündür.
Konu kadınlardaki saç dökülmesinin ilaçla tedavisine gelince iş çetrefil hale gelmektedir. Çoğu ilaç kadınlardaki saç dökülmelerinde bir miktar fayda sağlamakla birlikte daha çok doğrudan saçlı deriye uygulanan losyon tipi ilaçlar tercih edilmektedir.
Kadınlardaki erkeklik hormonlarına bağlı androjenik saç dökülmelerinin tedavisinde öncelikle problemin vücuttaki hormonun fazlalığından mı yada bu hormona aşırı duyarlılıktan mı kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aşağıda anlatılacak tedavilerden sadece bir tanesi saç dökülmesi tedavisinde yetkili kurumlarca onaylanmıştır. Diğerlerinin faydaları kişiden kişiye değişmekte olup küçük gruplara yada kişisel gözlemlere dayanmaktadır.

Minoksidil:
İlk olarak yüksek tansiyon tedavisinde tablet olarak kullanılmıştır. Bu sırada birçok hastada yan etki olarak aşırı kıllanma gözlenmiştir. Yapılan daha ileri araştırmalar, minoksidil losyon olarak doğrudan saça uygulandığında saçların tekrar çıkmasına yardım ettiğini ortaya koymuştur. Bu ilaç kadınlarda erkeklere göre daha etkilidir.
Erkeklik Hormonlarının Etkisini Azaltan İlaçlar:
Spironolakton: Aslında idrar söktürücü ve ödem giderici bir ilaçtır. Yüksek tansiyon tedavisinde de kullanılır. Saç dökülmesini hem börek üstü bezlerden ve yumurtalıklardan androjen yapımını azaltarak hem de onların etki edecekleri yerlere bağlanmasını önleyerek iş görürler.
Simetidin: Aslında ülser ilacıdır. Aynı zamanda erkeklik hormonlarının saç köklerine bağlanmasını oldukça etkili şekilde engeller. Etkili olabilmesi için yüksek dozlar gerektiğinden erkekler için uygun değildir; çünkü bu dozlarda kadın seks karakterlerinin belirginleşmesine yol açabilir.
Siproteron asetat: Erkeklerdeki aşırı seks dürtüsünü bastırmak ve kadınlardaki yoğun kıllanmayı engellemek için kullanılan bir ilaçtır. Zaman zaman kadılardaki erkek tipi saç dökülmesinde kullanılmakla beraber istenmeyen ve uzun süreli yan etkileri nedeni ile kullanımı sınırlıdır.
Doğum Kontrol Hapları:
Yumurtalıklarda yapılan erkeklik hormonlarını azalttıkları için saç dökülmesinin kontrolünde faydalı olabilir. Fakat hastaların doğum kontrol hapı kullanmaya uygun olup olmadığı dikkate alınmalıdır.
Finasterid:
Erkeklik hormonunun saç dökülmesinde etkili şekline dönüşmesini engeller. Özellikle erkeklerdeki saç dökülmesinde etkilidir ve bu etkisinden dolayı FDA onayı almıştır; kadınlarda da bir miktar faydası vardır. Bu ilacı alan kadınların hamile kalmamaları gerekir.

KADINLARDA SAÇ EKİMİ
Saç ekimi bir çok erkek için bir umut ışığı olurken ne yazık ki kadınlar için bu böyle değildir. Çok az kadın bu iş için uygundur. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle tepeden olup yanlar ve arka sağlam kalırken, kadınlarda saç kaybı yaygıdır ve her tarafta eşittir. Dolayısı ile kadınlarda dökülen yerlere ekmek için sağlam alanlar bulmak sorun olmaktadır. Kadınların sadece %2-5’i saç ekimi için uygun adaylardır.. Bunlar;
•Koparmaya yada çekmeye bağlı hormonal olmayan nedenlerle saçı dökülen kadınlar
•Daha önce benzer bir saç ekimi geçirmiş ve ne olup bittiğini bilen kadınlar
•Tepe açılması yada alındaki saç çizgisinin geriye kayması gibi erkek tipi saç dökülmesi olup geri kalan alanları sağlam olanlar
•Yanık yada kaza gibi nedenlerle saçlarını kaybedenler
Kadınlardaki saç dökülmesi gibi sık görülen ama nedense göz ardı edilen bir konuda şu yazdıklarımın biraz olsun faydası dokunmuştur umarım. Sağlıkla kalın

Dr. Eren Eroğlu
Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü







Kadında saç dökülmesinin baş sorumlusu stres ve üzüntü

Stres ve üzüntüden tiroit bezi sorunlarına, menopoz döneminden kansızlığa kadar pek çok etken kadında saç dökülmesi yapıyor. Uzmanlar, sebebe yönelik tedaviler ve doğru bakım yöntemleriyle, sağlıklı saçlara kavuşmanın yollarını anlatıyor

Birçok kadın hayatı boyunca en az bir kez saçlarının her zamankinden daha fazla dökülmesinden, eskisine kıyasla daha cansız ve incelmiş olmasından ya da öyle görünmesinden yakınır ve bu duruma çare arar. Saçlarının neden ve nasıl döküldüğünü bilmeden sorununa çare arayan birçok kişi, ister istemez sihirli formüllere, megavitaminlere ve ne olduğunu, ne işe yaradığını bazen tıp otoritelerinin bile bilemediği maddelere yönelir. VKV Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Bayazıt, kadınlardaki saç dökülmelerinin sebeplerini açıklayarak, konuyla ilgili soruları yanıtladı...

* Kadınlarda saç dökülmesi çok sık karşılaşılan bir sorun mu? Ortalama olarak günde 50 - 100 tel saç dökülebilir. Bu sayı yaşa, kişinin genetik yapısına, ırksal özelliklerine göre değişim gösterir. Günde 100 telden fazla saç dökülmesi veya yeni çıkan saçların eskisine göre daha cansız ve ince olması bir sorun olarak kabul edilebilir. Tüm canlılar gibi saçlarımız da doğar büyür ve büyümesi durunca ölür (dökülür). Kafamızdaki saçların yaklaşık yüzde 90'ı büyüme evresindedir. Bu dönem bir ile altı yıl arasında değişir. Geri kalan saçlar ise duraklama evresindedir ve bu evrede dökülür.

PROTEİN TÜKETİN

* Kadınlarda aşırı saç dökülmesi en sık hangi durumlarda görülüyor?
Birçok kadın doğumdan sonraki aylarda başlayan ve bazen bir yıl kadar sürebilen yoğun saç dökülmesi yaşar. Kendi kendine düzelen bu durum kelliğe yol açmaz. Ayrıca, yüksek ateşten, ağır enfeksiyonlardan, şiddetli geçirilen griplerden, stres ve üzüntülerden, büyük ameliyatlar ve kazalardan birkaç ay sonra da benzer bir geçici dökülme görülebilir. Çok sık olarak bir-altı ayda kendi kendine düzelen bu durumlar da kelliğe yol açmaz. İkinci bir sık sebep, direkt olarak bazı hastalıklara ve hormonvitamin yetersizliklerine bağlı genel saç dökülmeleridir. Bunların en iyi bilineni, tiroid bezinin aşırı ya da az çalışmasına bağlı gelişen saç dökülmesidir. Saçın temel yapısını proteinler oluşturur. Bilerek ya da bilmeyerek yetersiz miktarda protein alan kadınlarda zamanla saç üretiminde zayıflama, hatta duraklama olabilir ve saçlar dökülebilir.

* Kullanılan ilaçlar da saç dökülmesi yapabilir mi? Çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da saçlarda zayıflama ve dökülme yapabilir. Ancak bu nadir bir durumdur. Kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçların bir yan etkisi olarak saçlarda dökülme görülmesi çok iyi bilinen bir olgudur. Ortalama olarak saçların yüzde 90 kadarı dökülebilir. Ancak, tedavi bittikten sonra zaman içinde saçlar yeniden uzayacaktır.

SORUN GEÇİCİ OLABİLİR

Doğum kontrol haplarının bazıları genetik yatkınlığı olan kadınlarda saçlarda incelme ve dökülmeye yol açabilir. Bu durumda değişik bir doğum kontrol hapı kullanmak sorunu çözer. Doğum kontrol haplarıyla ilgili bir başka durum da, hap kullanımını bıraktıktan birkaç ay sonra başlayan saç dökülmesidir. Bu da geçici bir durumdur. Beslenme ile yetersiz demir alımı, alınan demirin bağırsaklardan emilememesi gibi durumlarda veya adet dönemleri yoğun kanamalı geçen kadınlarda demir eksikliği anemisi (kansızlık) ve buna bağlı saç dökülmesi görülebilir.

* Saç dökülmesinin tipleri var mı? Az önce bahsettiğimiz sebeplerden kaynaklanan ve ortalama altı ay gibi bir sürede düzelen geçici saç dökülmesine 'telojen saç dökülmesi' (geçici yoğun saç dökülmesi), herhangi bir sebebe bağlı olmayan ve altı ay-bir yıldan uzun süre devam eden dökülmelere ise 'kronik telojen dökülme' (kronik yoğun saç dökülmesi) diyoruz. Kronik dökülmedeki en önemli özellik, yoğun dökülmeye rağmen kelleşme ve saçlarda incelme olmamasıdır.

* Kadınlarda da kelliğe giden saç dökülmesi görülebilir mi? Nadiren kadınlarda da kelleşmeye yol açan saç dökülmeleri görülür. Bu şikâyetle gelen kadınların bazılarında erkeklik hormonlarının (androjenler) aşırı üretimi söz konusu olabilir. Bu kişilerde, saç dökülmesinin yanı sıra adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri ve vücutta erkek tipi kıllanma veya böbrek üstü bezine bağlı bozukluklar görülebilir. Bunlar bir hastalık işaretidir ve uygun hormon tedavileri ile saçlarda dökülme durabilir. Diğer bir grup kadında ise, özellikle sadece tepe kısmında seyrelme şikâyeti vardır ve başka hiçbir belirti ya da sebep bulamayız. Bu tip kadınlar erkeklerde kullandığımız saç derisine tatbik edilen ilaçlardan fayda görmektedir. Ancak erkek tipi kellikte kullandığımız hormon durdurucu haplardan maalesef fayda görmezler.

İLAÇ TEDAVİSİ VAR

* Saç dökülmesi şikâyeti olan kişiden hangi tetkikler istenir? G
enellikle kan tahlilleri ile bazı hormon tetkikleri ve testler yeterli olur. Nadiren bazı görüntüleme tetkiklerine başvurma ihtiyacı duyarız. Kronik yoğun saç dökülmesinde ve kadın tipi kellikte dışardan tatbik edilen bazı ilaçlar faydalı olabilir. Ancak, bu ilaçlarla ilgili olarak bilinmesi gereken en önemli nokta, bunların kozmetik ürünler olmadığı ve uzun dönem doktor kontrolünde kullanılması gerektiğidir. Geçici saç dökülmelerinde genelde bakım dışında bir tedavi gerekmez. Hormonal bozukluklara ya da beslenmeye bağlı saç dökülmesinde ise, altta yatan sebebin düzeltilmesi saçın normale dönmesini sağlar.

* Beslenme ile saç sağlığı arasında bir ilişki var mı? Saçın yapısını oluşturan en önemli eleman proteinlerdir. Sağlıklı bir saç üretimi için diyetle yeterli miktarda doğal protein almak gereklidir. Bugün için kesin olan, beslenme ile yeterli protein almanın saç sağlığında önemli olduğudur. Balık, tavuk, kuru baklagiller, peynir, yumurta, fındık ve ceviz önemli protein kaynaklarıdır.





Daha sık şekilde arka kısım ve yanların kaldığı saç dökülmesi "modelli" bir tipe sahip olan erkeklerin aksine kadınlarda genellikle daha yaygın bir seyrelme (genel olarak daha az saç bulunması) görülür.
Tablo erkeklerdekinden çok farklıdır ve saç dökülmesi yaşayan kadınlar için yapılması gerekenler hem tanıda hem de tedavide önemli düzeyde uzmanlık gerektirir.
  • Bayanlarda saçların % 95’inin üzerinde kaybın gözlendiği durumda en sık rastlanan saç dökülmesi türü androjenik alopesidir.
  • Baba yada anneden kalıtımla kazanılan büyük bir genetik yatkınlık vardır.
  • Bu durumda saç dökülmesinin sebebi dihidrotestosteron ya da DHT olarak adlandırılan (bütün kadın ve erkeklerin ürettiği erkek hormonları ) ve 5-alfa redüktaz enzimi tarafından etkinleştirilen bir kimyasaldır.
  • Saç dökülmesinin farklı türleri vardır özellikle erkeklerde yoğun bir şekilde rastlanır.
  • Saçta genel bir zayıflama görülmesine rağmen saç kaybının genellikle başın üst ve yan kısımlarında yoğunlaştığı gözlenmektedir.
  • Bu durum genellikle menopoz ile birlikte daha da kötüye gider.
  • Kadınlarda saç kaybının diğer bir ortak nedeni alopecia areata olarak adlandırılan ve popülâsyonun %2 sinden fazlasını tehdit eden, doğuştan gelen bir bağışıklık sistemi problemidir.
  • Burada, saç köklerine beyaz kan hücreleri hücum eder. Ardından kökler çok küçülür ve saç üretimi ciddi bir şekilde yavaşlar, bu nedenle aylar hatta yıllarca görünür bir saç gelişimi olmayabilir. Bir süre sonra, saç hastalıklı bölgelerde eskisi gibi uzayabilir ya da hiçbir yerde uzamayabilir.

Bayanlarda saç dökülmesi ile ilgili ortaya atılan sebepler

  1. İki X kromozomun tam bir kadın olmadığın anlamına gelir.
  2. Saçlarınızı çok sık yıkamanız saç dökülmesine yol açar.
  3. Çok taramanız ya da fırçalamanız saç dökülmesine neden olur.
  4. Fön ve perma kalıcı dökülmeye neden olur.
  5. Şapka kullanmak da bir nedendir
  6. Saçlarınızı tıraş ettirmeniz daha zayıf büyümelerine neden olur.
  7. Başınızın üzerinde doğrulmanız dökülen saçlarınızın tekrar çıkmasına yardımcı olur.
  8. Çok çalışan bir beynin getirisidir.

Saçlarınızın döküldüğünü fark ettiğinizde

  • Saç dökülmesi şikayeti ile gelen hastaların öncelikle saçlarının ne kadar döküldüğü öğrenilmelidir.
  • Çünkü günde 25-100 saç telinin dökülmesi normaldir.
  • Her saçın yaşı farklıdır.
  • Ve her saç farklı zamanlarda dökülecek demektir.
  • Gelişim döneminde saç en fazla 2 ile 6 yıl arasında kalır.
  • 4-5 yıl sonra bu dökülecek yerine yenisi gelecektir.
  • Bunun dışında kişinin her gün 150-200 saç teli döküyorsa problemi var demektir.
  • Hastanın rejim yapıp yapmadığı, aşırı stresli olup olmadığı, yaşadığı ortamın fiziksel şartları öğrenilmelidir. Çünkü bu faktörler kişinin saç sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Eğer bunlardan sonuç alınamazsa kişinin hastalık problemi olup olmadığı öğrenilmeye çalışılmalıdır.
  • Vücutta enfeksiyon var mı, troid bezlerinde sorun mu var, kanser tedavisi mi gördü?
  • Kan tahlilleri yapılmalı ve böylece bütün hormonların dengesi öğrenilmelidir.
  • Ve testler sonucunda saç dökülmesinin nedeni iyice öğrenilip ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.

Tavsiyeler

  • Bayanlarda saç kaybının bazı nedenleri geçicidir – genel sağlık kontrolü yaptırın ve sabırlı olun.
  • Ailenizde saçları dökülmüş bir bayan olup olmadığını araştırın ne kadar risk altında olduğunuz konusunda bir fikir edinmiş olun.
  • Ümit veren ürünler için hak iddia etmeyin.
  • Bazı bayanlar saç ve peruk gibi yüzeysel ürünler kullanarak bunun üstesinden gelmektedir – siz de kendi tarzınızı bulana kadar azmedin.

Saç kaybını artıran etkenler

  • Tükenmişlik durumu, stres
  • Ateş, enfeksiyonlar
  • Tiroid bozukluğu gibi bazı hormonel ve metabolik hastalıklar (Tiroid bezi tembelliği)
  • Kansızlık
  • Mevsimsel dökülmeler
  • Hamilelik ve emzirme dönemleri
  • Beslenme bozuklukları, bilinçsiz ve ağır sık tekrarlanan diyet rejimleri, alkol bağımlılığı
  • Kanser tedavileri gibi ilaçların kullanımı
  • Zehirlenmeler
  • Radyasyon
30 yaşından sonra hele de menopoza girmişseniz saçlarınızın dökülme ihtimali oldukça yükseliyor.Neyse ki kadınlarda kellik çok nadir görülüyor.Erkeklere oranla bu açıdan şanslıyız sanırım.Ama kadınlardaki saç dökülmesinin başlıca nedeni kalıtsal faktörler. Bunun yanı sıra, hormonlarımızdaki değişiklikler, gebelik ve aşırı stres de saçlarımızın azalmasına neden oluyor. Troid rahatsızlıkları ya da diğer hormonal değişiklikler, anemi, kötü beslenme saç dökülmesine neden olabilir. Alopesi areata da saç dökülmesi sebebi olarak bilinir. Alopesi areata, saç köklerine zarar veren bağışıklıkla ilgili bir hastalıktır. Dökülme sonrası yama şeklinde boşluklar oluşur. Bu dökülme tipini kaşlarda veya vücudunuzun diğer yerlerinde de görebilirsiniz. tedavi yolları ise :
Kortizonlu ilaçlarla yaygınlaşması ve deri iltihaplanması durdurularak saçların yeniden çıkması sağlanabilir. mutlaka erken tedavi edilmelidir.En az iki hafta veya 1ay içerisinde tedavi edilebilirse, saçın tekrar çıkma şansı daha çok olur ! Saç nakli de doğru adaylar için mükemmel bir tedavidir fakat pahalı olabilir. Uzun süreli durumlarda peruk da düşünülebilir. Hasta saç dökülmesi görülen bölgeyi sprey veya özel pudralarla kapatabilir. Yıkamadan sonra uygulanan bu ürünler oldukça doğru görünür.Biotin ve çinko sülfat alımı saçınız için iyidir.

Kadınlarda saç dökülmesi
Saç dökülmesi erkekler kadar kadınların da sorunu. Hatta bu sorun kadınlarda da kelliğe yol açabiliyor.

Saç dökülmesinin sebepleri genellikle aşırı stres, vücuttaki hormonal değişiklikler ve ya çeşitli tıbbi tedavilerdir. Bu durum genellikle aniden ortaya çıkar ve birçok kadında 6 ay içinde düzelir, çok az kadında kronik bir problem haline gelir. Çok endişeli ve sinirsel olarak zayıf kadınlarda saç dökülmesi kelliğe kadar varabilir.

Neyse ki kadınlarda erkelerin aksine telojen dönemi geçici olabiliyor ve genellikle saçlar yeniden büyümeye başlıyor. Herkesin yaşamının yüzde 15’lik bir kısmında telojen (saç büyümesi siklusunda dinlenme safhası) yaşanıyor. Aşırı stres ve sinirsel hastalıklar bunun tetikleyicisi oluyor. Yaklaşık 3 ay boyunca kadınlarda saç dökülmesi aşırı derecede artıyor. Yeni saçlar büyüyene kadar saçlar oldukça azalabiliyor.

Yetişkinlerin birçoğu bu saç dökülmesi sorununu yaşamıştır. Saçlarını tararken, taraklarında kalan bir dolu saça üzüntüyle bakmıştır. Bu dönemler genellikle çok stresli oldukları dönemler rast gelir.

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin bir diğer çeşidi de hormonlardan kaynaklanan genetik saç dökülmesi. Annelerinden ya da babalarından geçen genler yüzünden tıpkı irsi bir hastalık gibi yaşanıyor. Kadınlarda genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve maalesef telojen dönemi gibi kendiliğinden geçmiyor.
Araştırmalar kadınların yüzde 13’ünün menopoz öncesi ve ya sonrası dönemlerde bu tür saç dökülmeleriyle karşılaştıklarını gösteriyor, 65 yaş üzeri kadınlarda ise bu genetik dökülmeler yüzde 75’lere kadar çıkıyor.

Genetik olan bu saç dökülmeleri kadınların ver erkeklerin vücudunda bulunan ve ailelerinden gelen ortak genler yüzünden ortaya çıkıyor. Bu genleri vücudunda daha fazla toplamış insanlar daha çok saç dökülmesi problemi yaşıyor ve bu sorun kelliğe kadar varabiliyor.

Kadınlarda saç dökülmesinin bir diğer nedeni de, aloepsi denilen ve toplumun sadece yüzde 2’sinde görülen bir durum. Bu durumda saç hücreleri kandaki akyuvarlar tarafından saldırıya uğraması. Bu durumda saçlar yavaş yavaş zayıflıyor ve zamanla saç büyümesi tamamen duruyor.

Her tedaviye inanmayın
Saç dökülmesine karşı herkesin bir yöntemi vardır. Fakat şunu aklınızdan çıkarmayın, duyduğunuz her tedavi işe yaramaz hatta az olan saçlarınızı da kaybedebilirsiniz. Kellikle yaşamaya alışın demiyoruz, fakat yanlış tedavilerden kaçının. Kellikle baş etmek için kozmetik çözümlere başvurabilirsiniz ya da saç ektirme gibi tıbbi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Saç dökülmesi günümüzde ilaçla tedavi edilebilir durumda. Kan basıncınızı düzenleyecek ve sizi stresin yan etkilerinden kurtararak saç büyümesini hızlandırabilecek ilaçlar ve kremler mevcut. Bunun için öncelikle bir doktora başvurmalısınız. Bunun yanında bir de cerrahi gerektiren yöntemler var.

Cerrahi operasyonlarla saç dökülmesi tamamen durdurulabiliyor hatta saçların büyümesi hızlandırılabiliyor. Ama yine de bunlar ciddi şekilde düşünülmesi gereken yöntemler.

Saç nakli
Bunun için vücudunuzun herhangi bir yerinden saç kökleri alınarak, kelleşen bölgelere ekiliyor. Bazen bu yöntem için iğne kullanılıyor. Bir çok kadın bu yöntemle hemen bütün sorunlarının bitmesini istiyor fakat böyle bir şey mümkün değil, yapay köklerin ekilmesinde sağlanan başarı kadınların istediği kadar büyük değil.

Kafa derisini küçültme
Bu yöntemde kelleşen bölgeleri yok etme mantığı var. Kafanızda hala saç olan bölgeleri esneterek kel bölgeleri azaltılmaya çalışılıyor.

Unutulmaması gerekenler
• Kadınlarda saç dökülmeleri genellikle geçici nedenlerden kaynaklanır. Bu yüzden genel sağlığınızı kontrol edin ve sabırlı olun.
• Ailenize bir göz atın ve kelleşme riskinizi öğrenin.
• Mucizevi ilaçlardan çok fazla medet ummayın. Unutmayın ki kadınların kelleşmesinin henüz bir çaresi bulunamadı.
• Birçok kadında kozmetik ürünleri, kullandıkları şapkalar kelliğe ve saç dökülmesine yol açabiliyor. Sizinkileri iyi seçin.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri(Alopesi):

Dökülme
  • Kadın tipi Androgenetik Saç Dökülmesi => En Sık
  • Strese bağlı saç dökülmesi (Telojen Effluvium) => Sık
  • Kişiye bağlı saç dökülmeleri
    • Saç yolma takıntısı (Trikotillomani)
    • Traksiyon kelliği
  • Alopesia Areata
  • Üçgensi (Triangular) alopesi
  • Yaraya bağlı saç dökülmesi

Kadın Tipi Androgenetik Saç Dökülmesi:

Saç Dökülmesi
Kadın Androgenetik Saç Dökülmesi Ludwing Sınıflaması:
I. Saçlarda yaygın seyrelme (arka tarafa doğru daha belirgin)
II. Yaygın seyrelme (önlerde belirgin dökülme-ön saç çizgisi korunmuş)
III. Erkek tipi alopesi (tüm kafa derisinde- önde belirgin)

  • Saç foliküllerinde kalıtsal bir duyarlılık mevcuttur.
  • Kadınların yaklaşık 1/3 ünü etkiler.
  • Kadınlarda saçlarda incelme veya seyrelme, doğru zamanda doğru tanıyla medikal veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.
  • Bilardo topu (cue ball) görünümlü gerçek kellik kadınlarda nadirdir.
  • Kadın tipi androgenetik alopesi Ludwing sınıflamasına göre 3 gruba ayrılır.

Kadınlarda Strese Bağlı Saç Dökülmesi (Telojen Efluvium):

  • Telojen efluviumun nedeni stress tir.
  • Fiziksel ya da duygussal stres kaynaklı saç dökülmesi sıktır.
  • Streste saçın dinlenme evresi kısalır-takiben çok sayıda saç dökülür.
  • Streste saç üretimi azalır.
  • Vücut enerjisi yaşamsal doku onarımında kullanılır.
  • Streste saç dökülme ve yenilenme döngüsü 6 ay civarında sürer.
  • Stresle saç dökülmesi arasında => 3 ay
  • Saçların yeniden çıkması => 3 ay
  • Stres ortadan kalktığında saçlar normal gelişimlerini yeniden kazanır.
Telojen effluvium nedenleri:
  • Major hormonal değişiklikler:
    1. Gebelik => EN SIK
    2. Doğum
    3. Menapoz
    4. Adet dönemleri
    5. Doğum kontrol hapları (oral kontraseptifler)
  • STroid hastalıkları
  • Anemi
  • Ani kilo kaybı- kötü beslenme
  • Eser element azalması
  • İlaçlar
  • Gevşek Anajen Sendromu (foliküle gevşek tutunan saç telleri)
  • Ameliyat, kaza vs..
  • Ağır duygusal stress

Erkek - Kadın Saç Dökülmesinin Farkları:

ERKEKLERDE:
  • Bölgesel saç dökülmesi
  • Kafa derisi ön kısmından başlayarak saç kaybı
  • Erkeklerde saç dökülmesi daha hızlıdır.
KADINLARDA:

  • Yaygın saç dökülmesi
  • Ön saç çizgisi genellikle korunur
  • Tepe bölgesindeki saçlar azalır,seyrekleşir,incelir kısalır ve daha az pigment içerir.
  • Kadınlarda dökülme daha yavaş olur
  • Saç dökülmesi genellikle periodiktir (gebelik, menapoz, mevsimsel değişiklikler)

Kadınlarda saç dökülmesi

Neden olur, ne yapılmalıdır?



Selülit nasıl kadınlara özgü bir durum olarak nitelendiriliyorsa bölgesel kellik veya yoğun saç dökülmeleri de genelde erkeklere özgü bir durum olarak bilinir. Sağlıklı, gür ve parlak saçlara sahip olmak her kadın için önemlidir. Kuaföre gidip basit bir fön çektirdiğimizde bile tüm havamız değişir, kendimize daha çok güveniriz.

Saçlar, cilt ve tırnaklarla birlikte en fazla göz önünde olan ve dikkat çeken fiziksel özelliklerin başında geldiği için sağlıksız görünmeleri bizi mutsuz eder. Hele tel tel dökülmeleri estetik anlamda kötü bir görüntü oluşturmanın yanı sıra sağlığımızla ilgili bir takım sorunların habercisi de olabilir.

Aklınızda bulunsun, günde 50-100 kadar saç telinin dökülmesi normal sayılıyor. Eğer daha fazlası söz konusuysa nedeni aşağıdakilerden biri olabilir:

  • Hormonsal veya metabolik dengesizlikler: Özellikle androjen hassasiyeti; yani vücuttaki erkeklik hormonuna karşı kadının hassasiyetinin değişmesi neden olabilir. Normal koşullarda androjenin (yani testosteronun) DHT’ye (dehidrotestesteron) dönüşmesi, saç köküne giden kan dolaşımını stimüle ederek saç uzamasını desteklemesi gerekir.

  • Kötü beslenme: Kadınlarda çok sık görülen demir ve A vitamini eksikliği saç dökülmelerine yol açar.

  • Genetik nedenler: Bazı kadınlar erkeklerde görülen bölgesel kellik genini almış olabilirler (genelde babalarından).

  • İmmün sisteminde düzensizlikler: Eğer saç dökülmesi zamanla artıyor veya saçlar tutam tutam dökülüyorsa bu durum Alopesi adında bir otoimmün rahatsızlığına işaret edebilir. Saç derisinin küçük bir bölgesinin biyopsisi yapılmalıdır.

  • Tiroit hastalıkları: Hipotiroid veya hipertiroid olan hastalarda saç dökülmelerine sıklıkla rastlanır. Vücut krizde olduğunda saç hücreleri kapanarak enerjilerini farklı bir yöne doğrulttukları için saç telleri zayıflar.

  • Kozmetik alerjiler: Herhangi bir şampuana, maske veya krem gibi bir saç bakım ürününe ya da saç boyasına alerjiniz olabilir...


Ne yapmalıyım?

  • Öncelikle doktora görünmeniz en doğrusu. Sorunun tespiti açısından bir uzmana danışıp en doğru tedavi yöntemini karar vermelisiniz. Doktorunuz ayrıca size almanız gereken vitaminleri de söyleyecektir. Özellikle B, C ve E vitaminleri saç hücrelerini besler. Bir dermatoloğa da danışın. Eğer ciltle, saç derisiyle ilgili bir durumsa en doğru yolu o gösterecektir.

  • Beslenmeden kaynaklanabilecek etkenleri ortadan kaldırın. Genel sağlığınız için de faydalı olacak. Organik, protein ağırlıklı gıdalar tüketin. Şekeri sınırlayın veya tamamen bırakın. Demir ve kalsiyum gibi besinlerin kadın sağlığı için önemi büyük.

  • Kozmetik ürünleri kullanmadan önce mutlaka test edin. Cildiniz hassas ise kafa derinizin tahriş olma olasılığı çok yüksek.

  • Saç derisi masajı, saç derisine kan dolaşımını hızlandırmak açısından faydalı olabilir.

  • Jinekoloğunuzla görüşün; hormon testi ysptırıp herhangi bir düzensizlik olup olmadığını öğrendikten sonra gerekli takviyeleri alın.

  • Saç dökülmesinin tamamen psikolojik nedenlerden ötürü olduğunu düşünüyorsanız bu konuda yardım almanız iyi olur. Eğer çok fazla ve ağır psikolojik stres altındaysanız daha iyi hissetmeye başladıktan sonra tedavi sonucu birkaç ay içinde problemin ortadan kalktığını göreceksiniz.

7 yorum:

Feryal Gurkanli dedi ki...

Ben de saç dökülmesine bir türlü çare bulamamıştım. Herşey denedim. bazan azalma oldu ama tam durmadı. En sonunda keratin dip bakım yağı aldım dökülmeyi tık diye kesti, çok şükür. Üstelik saçlarımdaki uzama hızı ikiye katladı, kuruluk gitti, parıl parıl saçlarım oldu. Ara ara da kullanmayı kesmedim, çok memnunum.

Zafer dedi ki...

Arkadaşımın tavsıyesi üzerine keratin iksir ve likid keratin şampuan ve keratin yağı aldım. Daha önce bonocure kullandım pek fayda alamadım. Sonra keratin iksir serum aldım, sağolsun dökülme belasından da kurtuldum. Çok mutluyum.

Adsız dedi ki...

http://www.nasil.com/sac-dokulmesi-nasil-durdurulur-hangi-sampuanlar-kullanilir bu sayfada mükemmel

Unknown dedi ki...

Saç dökülmesi, ülkemizde hemen hemen herkeste görünen bir rahatsızlıktır. Bunun bir çok etken sebebi bulunmaktadır. Son zamanlarda bir şampuan üretildi. Şampuan ile kesin çözüm bulabilirsiniz.

Saç dökülmesine karşı kesin sonuç veren şampuan ile alakalı linklere göz atabilirsiniz. :
Saç dökülmesine çözüm kadın - Kadınlar içinde kullanılan şampuan.
Şampuanı kullananlar - Saç dökülmesini önleyen şampuanı kullananlar.

Unknown dedi ki...

Hamileliğimin son dönemlerinde dökülmem başlamıştı doğumdan sonrasında daha çok döküldü emzirdiğim için bir şey de kullanamıyordum ama doğal olan ve dökülmeyi durdurup bize zararı olmayan doğal keratin kullanmaya başladım tabi özel bir durumum olduğu için patentli olanından aldım güvenerek kullandığım patentli keratin sayesinde dökülme kalmadı.

Aaab dedi ki...

Bi siktirin gidin şampuanmş keratinmiş

Unknown dedi ki...

Tepe bolgemde incelme ve acilma basladi psikolojim bozulmaya basladi bu sampuanin faydasi olurmu acaba

Yorum Gönder