Saç Dökülmesi - Alopesi

Saç Dökülmesi

saç dökülmesiGünde 100 kadar saç teliniz dökülüyorsa huzursuz olmayın.
Bu dökülme yeni çıkan saçlarla dengelendiği için gayet normal. Saçlarınızın sağlığını korumaya devam etmeniz yeterli.
Normal sınırların dışında bir saç dökülmesi yaşıyorsanız, mutlaka önlem almanız gerekiyor.
Eğer bir saç hastalığınız yoksa, normalden fazla saç dökülmesinin genellikle 3 nedeni vardır:
- İlkbahar ve sonbahardaki iklim değişimleri.
- Hamileliğe bağlı hormonal değişiklikler ( özellikle doğumdan sonraki 3 aylık dönem)

- Bilinçsiz olarak uygulanan zayıflama rejimleri.
Ne Yapmalı ?
Saç dökülmesini engellemek için en az 3 ay bakım uygulamanız gerekir.
Ayrıca bu bakımı beslenme ile de takviye etmelisiniz. Unutmayın, saç kökünün beslenmesi yediklerimizle doğrudan ilişkilidir.
Özellikle H, B5, B6, çinko gibi saçı besleyen vitamin, mineral ve besinlerden mahrum kalmayın.
Haftada bir kez mutlaka besleyici ve nemlendirici maske uygulayın.
Bu, saçınızı hem dışarıdan gelecek zararlı etkenlere karşı korur hem de kuvvetlendirir.


Genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri, stres, mevsimsel dökülmeler gibi sebeplerden dolayı saç köklerinde meydana gelen tahribatlar saç tellerinde incelmeye, saçların dökülmesine neden olur. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Bilgehan Yılmaz, saç dökülmesinin sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığında durdurulabileceğini belirtiyor.
1- Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık veya başka sebeplerle kansızlık (anemi), tiroit hastalıkları, yumurtalıklara bağlı hormonel düzensizlikler gibi sebepler genel olarak daha sıktır. Fakat kronik stres faktörleri ve ailevi yatkınlık da saç dökülmesinde önemli faktörlerdir.
2- Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi kalıtımın etkisi vardır fakat erkeklerde görülen sıklıkta ortaya çıkmaz. Kalıtsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar ve “kadında erkek tipi saç dökülmesi” olarak türkçeleştirebileceğimiz tabloda saçlar zaman içinde giderek incelir, tüysüzleşir ve bu incelme ile giderek alına yakın tepe bölgesinde seyrelme başlar. Çok ileri vardığı durumlarda kadında da tepede erkekteki gibi kellik tablosu ortaya çıkabilir.
3- Her gün belli miktarda saç kaybederiz. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Çeşitli kaynaklara göre değişkenlik gösterse de günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir.
4- Fön, perma, boya gibi işlemlerde saçlar kopup, kırılabilir. Zamanla cansız, kuru ve mat görünmeye başlayabilirler. Buna rağmen saç kökleri zarar görmez. Biz gene de doğru ve kaliteli ürünler kullanmaya özen göstermeliyiz.
5- Saçlarımızın sağlığı tüm bedenimizin sağlığı ve yaşamımızdaki psikolojik faktörlerle de ilgilidir. Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için gayret göstererek saçlarımıza yardımcı olabiliriz. Ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimiz kalıtsal faktörlere gelince, eğer bunlarla ilgili bir saç problemi yaşıyorsak mutlaka bir dermatoloğa görünmeliyiz.
6- Beslenme tüm vücut sağlığımız için olduğu gibi saçlarımız için de önem taşır. Beslenmenin dengeli olması çok önemlidir. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler bazen saçlarımıza zarar verebilmektedir. Hatta bazı kadınlardaki sürekli saç dökülmesinin sebebi dengesiz beslenmeleridir. Hiç yağ yememek, çok düşük kalorili rejimler yapmak ya da proteinden fakir beslenmek sonucunda saç dökülmesi kaçınılmazdır.
7- Saç dökülmesini, sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığınızda durdurabilirsiniz. Örneğin demir eksikliğine bağlı bir kansızlıktan dolayı saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saçınıza herhangi bir yağ ya da başka bir ürün sürerek bu problemi çözemezsiniz, demir almanız, eksik demir depolarınızı doldurmanız gerekmektedir. Kısmen eczanelerde de satılan bu tür bakım amaçlı ürünler saçlarınızın daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemezler. En başta da söylediğim gibi önce bir uzman durumu değerlendirmeli, gerekli görürse tetkikler istemeli ve sonrasında tedaviyi sürdürmelidir.
8- Çoğu kadını sadece estetik bir kaygıya yönelten saç dökülmesinin arkasında bazen bir hastalık gizlenebildiğini unutmamalıyız. Saçlarımızın olağandışı bir şekilde döküldüğünü düşünüyorsak etraftan duyduğumuz tavsiyelere kulak asmamalı ve önce bir uzmanla görüşmeliyiz.

O değer verdiğiniz ve üzerine titrediğiniz saçlarınız ilk başlarda tel tel dökülmeye başlar. Aslında bu bir noktaya kadar normal. Saçlar da kendini yenilemelidir. Ama o da ne ? Bu işte bir gariplik var saçlarınız artık tel tel değil tutam tutam dökülmeye başladı.sizin için tehlike çanları çalıyor dikkat ! Saç dökülmeniz iyice çoğalmadan ve iş işten geçmeden bir an önce doktora görünmenizde fayda var. Bu arada doğanın nimetlerinden de faydalana bilirsiniz tabi ki. Bitki ve güzellik uzmanı Suna dumankaya nın saçlar için önerileri bu noktada işinize yarayabilir. Saç dökülmesi nin önemli bir sebebi hormon dengelerinin bozulmasıdır. Aldığınız bir ilacı en az üç ay kullanmalısınız. Fındık, ceviz, yumurta, tahıl ekmeği, kara buğday, beyaz peynir, kuru üzüm yiyin. Haftada bir gün bira mayası ile bir tatlı kaşığı meyve suyunu karıştırıp için. İki çorba kaşığı iyi zeytinyağına, eşit miktarda üç damla kekik yağı, biberiye yağı, limon yağı karıştırın. Bir yumurta sarısı ekleyip bu karışımı saç diplerine boya sürer gibi sürün. Naylon ve eşarp sararak en az bir saat kalsın saçta. Isırganı ve lavantayı, çay gibi demleyerek bu karışımla saçınızı tarayın.

Eğer sizin de saç dökülmesi sorununuz varsa önce kendinize şunu sormalısınız ; sağlığıma yeterince dikkat ediyor muyum ? Balık, et ve yumurta tüketmeyenler, stres altında çalışanlarla tiroit beziyle ilgili sorun yaşayanların saç dökülmesinin yanı sıra kellik riskiyle de karşı karşıya olduğunu biliyor musunuz ? ama korkmayın eğer sizin için artık geçse uzmanlar bunu da düşünmüş.Tıp dünyası sizler için sayısız seçenek sunuyor.
Özel ürünler ve ilaç tedavileri kadar, bunların yetersiz kaldığı durumlarda uygulanan saç nakli yöntemleri de etkili sonuçlar veriyor.Florence Nightingale Hastanesi Cildiye Uzmanı Prof. Dr. Gönül Ergenekon, saç dökülmesiyle ilgili şu bilgileri verdi :

Başımızda bulunan ortalama 100 bin saç teli her ay bir santim uzuyor. Her gün ortalama 100 saçımız dökülür. Bundan daha fazla olan miktarlarda, aşırı saç dökülmesinden bahsedilir. İnsanların yarısı yaşamlarının bir döneminde saçlarının dökülmesinden şikâyet eder. Saç dökülmesinin tıp dilindeki karşılığı 'Alopesi'dir. 30'lu yaşlarda bu şikayet yüzde 30'larda iken, 50'li yaşlarda oran yüzde 50'lere yükselir.

Poliklinik hastalarında en sık gördüğümüz saç dökülme nedenlerinin arasında mevsimsel ve strese bağlı dökülmeler gelmektedir. Her ikisinde de, etken ortadan kalkınca saçlar normale döner. Saç dökülmesinin olduğu dönemlerde biotin desteği iyileşmeyi çabuklaştırır.

Erkeklik hormonu seviyesinin vücuttaki normal seviyesinden yükselmesi ya da saç hücrelerinin genetik olarak bu hormona aşırı duyarlı olması, erkeklerde kelliğe neden olur. Yale Üniversitesi'nde kellik üzerine araştırma yapan Dr. Ivan Cohen'e göre, kelliğin temel nedeni hormonlardan kaynaklanıyor. Cohen, "Erkeklik hormonu seviyesi yükselince saçlar, kadınlık hormonu etkisiyle kısalır ve zayıflar. Bazen saçların hepsi birden uzamadan yenilenmeden durur. Bu da saçların dökülmesine neden olur' diyor.

Saçların dökülmesini durduran ve bazen de yavaşlatan ilaçlar var. Hatta, bazıları saçların yeniden çıkmasını sağlıyor. Fakat yine de bu tip ilaçları almadan önce mutlaka bir uzmana danışın. Yapılan araştırmalarda çok fazla alkol alanların saçlarının dökülmediği belirlenmiş. Bu araştırmayı yapan Dr. Hugh Ruston olayı şöyle açıklıyor. "Vücuda fazla alınan alkol, testosteron seviyesinin düşmesine ve kadınlık hormonu (östrojen) seviyesinin artmasına yol açıyor. Bu da erkeklerin saçlarının dökülmesini engelliyor. Fakat östrojen seviyesinin yükselmesi seks hayatını olumsuz etkiler. Yani kısaca, yatak mı tarak mı?

Erkeklerin sadece yüzde 12'si 25 yaşında kel olurken, yüzde 37'si 35'ten sonra ve yüzde 45'i ise daha ileriki yaşlarda kel olur. Ama özellikle erkeklerin üçte ikisi emeklilikten sonra kel olur.

Babası kel olan erkeklerin saçlarının dökülme olasılığı daha mı yüksek? Evet. Fakat erkekler testosteron seviyelerinin yüzde 90'ını anneden alır. Bu nedenle, annenin ailesindeki erkeklerin saç durumu babanın saçlarından daha fazla önem taşır.

Saç ekimi ne zaman yapılmalı? 25-26 yaşından sonra saç ekimine başlanmalıdır. Çünkü, bu yaşlardan sonra dökülecek saçın oranı ve bölgesi belli olur. Örneğin, saçları 20 yaşında dökülmeye başlayan bir gence yapılan saç ekimi çok yanlıştır. Çünkü bu kişinin dökülen saçlarının yerine yapılan ekleme, bir süre sonra diğer saçlarının dökülmesiyle ortada kalır ve komik bir görüntü oluşur. Dökülecek saç sınırının belirlenmesi gerekir. Bu sınır belirlenince kişinin özellikle ensesindeki saçlar alınıp, istenilen bölgeye yerleştirilir.

Piyasada saçları çıkartan ilaçlar bulunuyor. Dışardan sürülerek saçları besleyen, saç kalitesini artıran ampuller, kremler var. Ancak bunlar saçı tekrar çıkarmaya yaramıyor. Bunlar mevcut olan saçı koruyup dökülmeyi geciktiriyor. Bunun yanında, saçın tekrar çıkmasını sağlayan başka ilaçlar da bulunuyor. Fakat bu ilaçların erkek hastaları cinsel yönden olumsuz etkileyen yan etkileri bulunuyor.

Saçı daha az yıkayıp, daha az fırçalamak saç dökülmesini yavaşlatır mı? Hayır. Saçınızı yıkayıp, sık sık fırçalamanız onun daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlar. Saçlarınızı yıkayarak saçınızdaki yağın ve kepeğin gitmesini sağlarsınız. Saçınıza gerekmedikçe yumuşatıcı ve besleyici krem kullanmayın.

Hangi hastalıklar saçları döküyor? Stres, hastalık ve sağlıksız beslenme saçlarınızın dökülmesine neden olur. Stres ve diğer psikolojik sorunlar vücut işlevlerini sekteye uğratır. Bu durum saçlara da yansır; saçlar daha hızlı dökülmeye ve daha yavaş uzamaya başlar. Tiroid bezinin az ya da aşırı çalışması da saç dökülmesine yol açan önemli bir faktördür. Bu durumda doktor kontrolünde hormon ya da iyot tabletleri kullanmak gerekebilir. Vücudunuzun saç uzatabilmesi için proteine ihtiyacı var. Bu yüzden düşük proteinli yiyecekler de zararlı. Yeterince balık, et ve yumurta yediğinizden emin olun. Çinkodan, sebzelerden, tahıldan ve kırmızı etten alınan demir saç için önemlidir.

Kel erkekler cinsel açıdan daha mı güçlüdür? Hayır. Yüksek testosteron seviyesine sahip olmak cinsel gücün de daha fazla olacağı anlamına gelmez. Saç dökülmesine neden olan yüksek testosteron genellikle aileden geçen genetik bir özelliktir.

Saç sağlığı için hangi vitaminlerden ek destek alınabilir? Bilinçsiz beslenme ve diyetler saçı olumsuz etkiler. Vitamin mineral ve protein eksikliği saçı cansızlaştırarak dökülmesine yol açar. Sağlıklı saçlar için B6, B12, C, E ve biyotin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır ve demir gibi elementler de çok önemlidir

Hiçbir erkek saçının dökülmesini istemiyor. Hafif seyrelmeler bile 'kel kalacağım' korkusu ile kompleks ve endişeye yol açabiliyor. Dr. Melisa Eczacıbaşı "Her yüz erkekten 50'sinin saçı dökülüyor. Sorun büyümeden müdahale edilirse, sonuç daha başarılı olur" diyor.

Devir değişti. Artık sadece kadınlar değil, erkekler de bakımına ve sağlığına özen gösteriyor. Bu yazı dizisi, erkeklerin dünyasına ilişkin kaygılara yer veriyor. Bu kaygılar, çoğunlukla, erkeğin kâbusu haline gelebiliyor. Sahibini terk eden saçlar, estetik kaygılar konusunda birinciliği açık ara alıyor. Korkular bitmiyor. Erkeğin ikinci kâbusu ise, kalp hastalıkları ve özellikle ani gelen kalp krizi. Çoğunlukla 40'lı yaşlarda erkeği yakalayan kalp krizi, genellikle ölümcül olabiliyor. Erkeğin kalbi, kadına oranla hastalanmaya daha yatkın. Erkeğin kâbusunda üçüncü perde, cinsel ilişki sırasında erken boşalma riski. Türkiye'de ilk olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cinsel Fonksiyon Bozuklukları Araştırma ve Tedavi Merkezi, erkeklerde boşalma sorunlarına ilişkin verilerini bizimle paylaştı. Dördüncü kâbus ise, sadece Türk erkeğinin değil, dünyadaki 3.5 milyara yakın erkeğin sorunu: İktidarsızlık. Bu yüzden bazı erkeklerin gerçekten hayatı kararıyor, bazıları için ise; bu, halledilmesi gereken herhangi bir sağlık sorunu olunca, çözümü de bir o kadar kolaylaşıyor. Kâbuslar sıralamasında beş numarada, özellikle yaşı 50'leri geçen her erkeğin korkusu prostat var. Prostat büyümesi, genellikle zarar vermiyor. Tek sorun; prostat kanseri riski. Bu konuda da erken teşhis harikalar yaratıyor. Türkiye'nin alanlarında öne çıkan en iyi uzmanları, erkeklerin beş büyük kâbusunu anlattı. Bize de sizlerle paylaşmak düştü. Amacımız, kâbusu rüyaya dönüştürmek...

Saçlar vücut estetiğinin temel taşlarından biri. Ancak, ilerleyen yaşla birlikte erkeklerin seyrelen saçları, kelliğe kadar varan sonuçlar doğurabiliyor. Bu durumu normal kabul eden, hatta çekici bulanlar kadar, saçlarını kaybettiği için depresyona giren, hayata küsenler de var. Erkeklerin kel kalma korkusuna karşı uygulanabilecek tedaviler konusunda, özellikle saç ve cilt sorunları alanında uzun yıllardan beri çalışan, Amerikan Dermatoloji Derneği'nin aktif üyesi, Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı'dan bilgi aldık. Dr. Eczacıbaşı, sözlerine erkeklerde saç dökülmesinin nedenlerine ilişkin bilgi vererek başladı.

ERKEĞİN KADERİ GENLERİNE BAĞLI
Saçların dökülmesinde hem genler hem de erkeklik hormonu etkili. Saç kökü erkeklik hormonuna karşı duyarlı olanların, kellik riski daha yüksek. Saçın diğer düşmanları ise; dengesiz diyet, stres, vitamin eksikliği ve tuzlu su. Saç dökülmesi, çok çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor. Ancak en sık 'erkek tipi saç dökülmesi' görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Melisa Eczacıbaşı, erkek tipi saç dökülmesiyle ilgili olarak, "En yaygın neden, saç köklerinin genetik olarak androjene (erkeklik hormonu) hassas olması. Bu durum 'erkek tipi saç dökülmesi' (androgenetik alopesi) diye adlandırılır. Saç dökülmesi yaşayanların yüzde 95'i bu gruba girer. Saçların incelmesine, kısalmasına (ayva tüyü görünümü) ve ilerleyen evrelerde saç kaybına neden olur. Ergenlik döneminden sonraki herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve artarak devam edebilir" bilgisini verdi. İkinci en yaygın saç dökülmesi şekli ise "diffüz alopesi" denilen, yaygın saç seyrelmesi yapan dökülme tipi. Bu soruna, vitamin eksiklikleri sonucu ortaya çıkan saç dökülmelerini örnek vermek mümkün. Tiroid bezi fonksiyon bozukluklarında ve özellikle de hipotiroid (tiroit bezinin az çalışması) olduğunda, ciddi boyutlarda saç kalitesinde bozulma, incelme ve dökülme görülebiliyor.

DERİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMELİ
Dr. Melisa Eczacıbaşı, "Saç kayıpları bazen fizyolojik bazı nedenlere bağlı gelişebilir. Kadınlarda özellikle doğumdan sonraki dönemlerde ve erkeklerde belli bir yaştan sonra düz ön saç çizgisinin kaybı, tamamen fizyolojik sayılır ve ne yazık ki, bu ön saç çizgisini tekrar sağlamak mümkün değildir. Saç kayıplarının en önemli nedenlerinden biri de stres. Ani veya uzun süreli, hafif veya yoğun geçirilen stres ve depresyon dönemleri, saç dökülmesi üzerinde en etkili faktörlerden biri. Genelde altta yatan stres nedenleri ortadan kaldırıldıktan bir süre sonra, farklı tedavi şekilleri ile, bu durumdan tamamen kurtulmak mümkün. Özellikle bazı hastalıkların tedavilerinde kullanılan kemoterapatik veya radyoterapatik ajanlar veya kimyasal maddeler de geçici veya kalıcı saç dökülmelerine neden olabilir. Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapiden sonra bu durumla karşılaşmak mümkün. Kemoterapiyi takiben ilk dört hafta içinde saçlar dökülür, ama belli bir süre sonra saçlar çıkar, hatta bazen eskiye nazaran daha güçlü çıkar. Radyoterapik ajanlara bağlı saç dökülmeleri ise, bazen kalıcı olabilir ve uzun süreli tedavilere rağmen, saçlar tekrar çıkmayabilir" diyor. Saçlı deri bölgesinde meydana gelen; fiziksel travmalar, darbeler, kazalar, bölgesel saç dökülmesine neden olabildiği gibi, bazı cilt hastalıkları da saçları dökebiliyor: Sistemik Lupus, Eritomatosiz, Skleroderma, saçlı deride derin mantar hastalıkları bu gruptan ancak birkaçı. Kişilerde görülen; saçlarla sürekli oynama, saçları çekme veya saçları sürekli olarak arkaya doğru tarama durumlarında da saç dökülmesi görülebiliyor.

TESADÜFEN İLAÇ KEŞFEDİLDİ
Yıllardır saç dökülme tedavisi için binlerce yol aranırken, 18'inci yüzyıldan itibaren saç dökülmesini önleyecek çok sayıda ürün insanların kullanımına sunuldu. Deri hastalıkları uzmanlarının araştırmaları sonucunda, dökülmeyi en azından önlemek veya minimal düzeye indirmek için, testesteron, DHT ve 5 areduktaz gibi enzimlere başvuruldu. Piyasaya, son yıllarda ABD'deki FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) onayını alan belli bazı ilaçlar çıktı. Bu alandaki ilk ilaç ise, hipertansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtı. Yan etki olarak; istenmeyen kıllanmaya yol açtığı görülen bu ilacın, sonradan saç dökülmelerini önleyeceği konusunda etkili olduğu saptandı. İlaç, FDA onayını aldıktan sonra "erkeklerin saç dostu" ünvanını kazandı. Saç dökülmesine karşı ikinci ilaç ise, son birkaç yıldır kullanılıyor. Erkeklerin en büyük korkulu rüyasından biri olan "BPH" (Benign Prostat Hiperplazi) yani iyi huylu prostat büyümesinde faydalanılan ve finasterid etken maddeli ilaç, ağızdan tablet olarak veya solüsyon formunda kullanılabiliyor. Saç dökülmesi tedavisinde, vitamin enjeksiyon kokteyllerinden de yararlanılıyor. Saçlı deriyi ve kıl köklerini güçlendiren ilaçlardan belli kokteyller hazırlanarak, doğrudan kıl köklerini besleyen sahaya enjekte ediliyor. Bu yöntem sayesinde, saçlı derideki kıl kökleri güçleniyor, saç dökülmesi önleniyor.
Kaynak: Sabah

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Stainless Steel Magnets - titanium arts
Ironing the Stainless Steel Magnets (4-Pack). titanium earrings Made in Germany. casinosites.one The 바카라 사이트 Titanium Arts Stainless Steel Magnets nba매니아 are an alloy made of https://deccasino.com/review/merit-casino/ steel in stainless steel

Yorum Gönder