SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ



1. TELOJEN SAÇ DÖKÜLMESİ (Telogen Effluvium)

En sık görülen saç dökülme tiplerinden biridir. Büyüme dönemindeki saçların (anajen evre) hızla dinlenme dönemine (telojen evre) geçmesi ile oluşur. Sıklıkla ani olarak baslar. Zaman içinde dökülme şiddeti azalarak 6-8 ay sürebilir. Telojen saç dökülmesinin en sık nedenleri sunlardır:
  • Yüksek ateş
  • Çocuk doğurmak
  • Bazı enfeksiyon hastalıkları
  • Aşırı stres
  • Büyük ameliyatlar
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Proteinden yetersiz beslenme
  • Kemoterapi ilaçları, beta bloker ve kalsiyum kanal blokerleri gibi tansiyon ilaçları, antidepresanlar,yüksek doz A vitamini vb)
  • Mevsimsel saç dökülmesi
  • Demir ve çinko eksikliği


2. ANDROJENİK SAÇ DÖKÜLMESİ (Androgenetik Alopecia)

Erkek tipi saç dökülmesi yine en sık görülen saç dökülmesi tiplerinden biridir: Alın saçlı deri çizgisi geriye dogru kayar, saçlar belirgin olarak incelir. Erkeklik hormonunun neden olduğu bu tip dökülme erkeklerde ve bazan kadınlarda da olabilir. Erkeklerde daha erken, kadınlarda daha geç başlar ama kadınlarda çok daha hızlı seyreder.
Erkeklik hormonuna hassasiyet ve genetik faktörler söz konusudur. Stres de yatkınlığı artırır.
Uygun ilaç tedavisyle saç dökülmesi yavaşlatılabilir, dökülmüş saçların tek ve etkili tedavisi ise saç ekimidir.

3. SAÇKIRAN HASTALIĞI (Alopecia Areata)

Yuvarlak alanlar halinde saç dökülmesi yapar. En çok ergenlik döneminde olur, sebebi tam bilinmez, immünolojik problemler, stres neden olabilir. İlaçla tedavisi vardır. Çoğunlukla 1.5 yıl içinede geriler ama dirençli tipleri uzun yıllar sürer, tedaviye de dirençli olabilir.

4. DİĞER BAZI SAÇLI DERİ HASTALIKLARI

Saçlı derinin mantar hastalıkları, saçlı deri ekzemaları, Liken hastalığı. Hastalığa göre ilaç tedavisi vardır.

5. HARİCİ NEDENLER

Uygun olmayan saç kozmetiklerinin kullanılması, saçların başın üzerinde gergin sekilde toplanması, radyasyon tedavisi, frengi, trikotilomani (kişinin kendi saçlarına zarar vermesiyle karakterize bir saç dökülme tipi). Ayrıca bazı sistemik hastalıklar, deri kanserleri, kimyasal-termal yanıklar, liken vb cilt hastalıkları geri dönüşümsüz saç kayıplarına neden olmaktadır. Bu durumlarda saç kökleri tamamen hasar görür.
Saç dökülmesi yaşayan bir kişinin mutlaka bu konuda uzman bir doktora danışması gereklidir. Aksi halde saç dökülmesi kalıcı olabilir. Uluslararası saç restorasyonu cerrahisi dernekleri ISHRS ve ESHRS üye doktorları saç dökülmesi sebepleri hakkında sürekli bilgilendirmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder