KEMİK ERİMESİ NEDİR VE TEDAVİSİ NASILDIR




Osteoporoz yani kemik erimesi kemik doku yogunluğunun azalması nedeniyle dayanıklığının azalması, yani kalitesinin düşmesidir. Kemik erimesinin şiddeti arttıkça kemik kırılganlığı da artmaktadır. Osteoporoz ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden kemik erimesi, zamanında yakalanıp önlenmezse sakatlıklara ve ölüme neden olur. Dünyada kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra bilinen 3. ölüm nedeninin osteoporoz olduğu bildirilmiştir.


http://www.omurgaomurilik.com/image/kemikerimesi1.jpg Menopozda olan kadınlar yaşamlarının geri kalan kısımlarında osteoporoza bağlı %50'lik bir kemik kırığı riski ile karşı karşıyadırlar. Osteoporoz 3 kadına karşılık 1 erkekte görür ve yaşlılıkta daha çok rastlanan bu hastalık tek başına yaşlılık hastalığı değildir.


KEMİK ERİMESİ(OSTEOPOROZ ) NEDİR?
Kemikler de kalp, beyin gibi canlı ve sürekli yapılanan bir sistemdir. 30 yaşına kadar kemik yapısı ilerler ve 30 yaşında doruk noktasına ulaşılır. 30 yaşında yeterli kemik kütlesine ulaşılmaması halinde hastalık ortaya çıkmaya başlar. Bu yüzden, kemiklerin korunmasında ve güçlü olmasında birinci adım beslenmedir. 45 yaşından sonraysa kemik kayıp hızı, artmaya başlar. 30-35 yaşına kadar kemik yoğunluğunu en üst seviyeye taşıyabilirsek, ileride yaşanacak yıkımın tahribatını da en aza indirebilir ve osteoporozun önüne geçebiliriz.




ANNE KARNINDAN İTİBAREN BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ !


Bebeklikten, hatta anne karnından itibaren doğacak çocuğun geleceği düşünülerek doğru beslenilmesi lazım. Kalsiyumun, yaşam boyunca yeterli miktarda alınması, kemik dokusunu en üst seviyeye çıkaracağından bu yıkımın etkisini zayıflatır. Ayrıca fiziksel aktiviteler, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bütün bunlara karşın yine de genetik gibi diğer bazı faktörler nedeniyle hastalık ortaya çıkabilir. O zaman da uygulanacak tedaviyle yıkım önlenebilir.

Osteoporotik kemik hem kütlesini kaybetmiş hem de iç yapısı bozulmuş bir kemiktir. Kaybolan kemiği tekrar yerine koymak oldukça zor, pahalı ve uzun zaman alan bir olaydır, dolayısı ile risk faktörlerini belirlemek ve osteoporozu önlemek gelişmiş bir osteoporozu tedavi etmekten daha kolaydır.
KEMİK ERİMESİ İÇİN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ...
1. Kadın olmak
2. 50 yaşın üstünde olmak (Yaş arttıkça yoğunluğunu kaybeden kemikler zayıflar)
3. Menopoza girmiş olmak (Menopoza girmiş kadınların ortalama üçte birinde osteoporoz gelişmektedir ki, bunun sorumlusu östrojen düzeyindeki azalmadır)
4. Erken menopoza girmek veya yumurtalıkların operasyon ile alınmasını takiben cerrahi (yapay) menopoza girmek.
5. Erkeklerde erkek cinsiyet hormonu olan testosterondaki azalma ile kemik kütlesi de azalabilmektedir (Erkeklerde gonad fonksiyonunun; işlevinin herhangi bir nedenle azalması osteoporoza bağlı kırıklara yol açabilmektedir).
6. Düşük kalsiyum içeren yiyeceklerle beslenme ve vitamin D eksikliği
7. Fiziksel aktivitenin, hareketliliğin ve egzersizin az olması, (egzersizin kemik kütlesini arttırdığı, kemiği kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır).
8. Ailede osteoporozlu kimselerin bulunması (kırıklara yatkınlığın bir kısmı kalıtsaldır; annelerinde omurga kırığı öyküsü olan genç kadınlarda da kemik kütlesinde azalmaya rastlanmaktadır)
9. Kısa boylu, ince yapılı kişiler iri yapılı, kilolu kişilere göre daha fazla osteoporoz riski taşımaktadırlar.
10. Beyaz tenli, açık renk gözlü olmak.
11.sigara içmek

https://www.orthocanada.com/pro/img-Ortho3/produits/UnderstandingOsteoporosis.jpg
12. Alkollü, kolalı ve kafeinli içecekleri çok fazla tüketmek.
13. Bazı ilaçları uzun süreden beri veya yüksek dozlarda kullanıyor olmak (örneğin; kortikosteroidler, lityum, alüminyum, antikonvülzanlar, antiasitler, antikoagülanlar, siklosporin, tiroid ilaçları ve bazı kanser ilaçları gibi).
14. Bazı hastalıkların olması. Örneğin; şeker hastalığı, tiroid veya paratiroid bezinin fazla çalışması, mide-barsak operasyonu geçirmiş olmak, uzun süren hareketsizlik, felçler, bazı romatizmal hastalıklar ve diğer bazı endokrin (hormonal) hastalıklar osteoporoza neden olabilmektedirler.
Bütün bu nedenlerden dolayı osteoporoz hastalığının sebebinin araştırılmasında tanısında takibinde sadece muayene yeterli değildir; film, kemik yoğunluğu ölçümleri, kan ve idrar incelemeleri de gerekmektedir.
Belirtileri:
Bel ve sırt ağrısı
Boyda kısalma, omurgada kırık
Sırtta kaburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma
El bileğinde kırık
Kaburga kırıkları
Kalça kemiğinde kırık
Hastalığın önüne geçmek için bol sebze ve süt ürünleri tüketilmesi gereklidir.Peynir, lor, yoğurt, süt ve bol sebze sofradan eksik edilmemelidir. Günde 15-20 dakika mutlak surette güneşte kalınmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz günde en azından yarım saat tempolu yürüyüş şeklinde olabilir.

Osteoporozda tanı kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile konur. Osteoporozun tipini belirlemek için bununla birlikte kan biyokimya değerleri araştırılmalıdır.
Erken tanı konması son derece önemlidir !!!
Kaynak: PROF.DR. FİKRET TÜZÜN


http://www.saglikpark.com/i/image/sirt-agrisi-osteoporoz-48-01.jpg

OSTEOPOROZDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?


Kemik erimesine ne iyi gelir

  • Çocukluktan itibaren kalsiyumdan zengin diyet, menopozda ve yaşlılıkta diyete ek kalsiyum alınmalı
  • Yürüyüş - merdiven çıkma gibi egzersizler yapılmalı
  • Ağırlık taşımanın kemik kitlesini arttırmaya yararı vardır.
  • Güneşli günlerde, açık havada cilt güneşe maruz tutulmalı
  • Sigara, alkol ve kemik yıkımını arttıran ilaçları kullanmaktan kaçınmalı
  • Menopoza girince, sakıncalı değilse uzun süreli ( 5-10 yıl ) hormon tedavisi kullanılmalı
  • Kemik metabolizmasını etkileyen hastalık varsa uygun ve erken tedavisi sağlanmalı

Osteoporoz, ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, ancak önlenebilen bir kemik hastalığı. Bu hastalığın tedavisi de devlet bütçesinde önemli bir yer teşkil ediyor. Kemik sağlığını korumanın ve osteoporozla savaşmanın en önemli yolu ise, hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak ve mutlaka sağlıklı süt içmekten geçiyor. Çünkü süt, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumun en önemli kaynağı.

Çocukluk döneminden itibaren süt içmeyi alışkanlık haline getirerek, günde 2 bardak süt içmek bu hastalığa yakalanma olasılığını azaltıyor. Yetişkin bireylerin her gün 2 su bardağı, çocuk, ergen dönemi gençler, gebe, emzikli ve menopoz sonrası kadınların ise 2 -4 su bardağı süt içmeleri gerekiyor. Ancak bu sütün, sağlıklı koşullarda işlenerek, ambalajlanmış UHT süt; yani sağlıklı süt olması gerekiyor.

  1. Meşrubatların fazla içilmemesi
  2. Fazla fosfor içeren gıdaların yenmemesi.
  3. Hayvansal protein alımının azaltılması
  4. Bitkisel proteinlerin tercih edilmesi ( baklagiller )
  5. Süt ve süt ürünlerinin fazla miktarda alınması
  6. Kalsiyumdan zengin beslenme ( süt, yoğurt, asma yaprağı, tarhana, pekmez....... )


Kemik Erimesinin Bitkisel Tedavisinde Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler

Şerbetçi otu, Lavanta çiçeği, Lahana, Biberiye, Saryet, Ada çayı, Badem yağı, Bal
Hazırlanış Şekli:* Şerbetçi otu ve lavanta çiçekleri lahana suyunda kay­natılır. Süzülerek elde edilen posaya dövülmüş biberiye tozu ilave edilerek macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macundan yatmadan önce bir çorba kaşığı yenir.
* Biberiye yaprak ve çiçeği sıcak suda demlenmeye bırakılır. Bal ile tatlandırılarak günda üç fincan içilir.
* Saryetin yaprak ve çiçeği ada çayı ile birlikte dem­lenir. Süzüldükten sonra elde edilen suyu aç karına bir fin­can içilir. Kalan posa badem yağı ve bal ile karıştırılarak macun yapılır. Bu macundan her gün yemek arası bir çorba kaşığı yenir.


Kemik Erimesinin Bitkisel Tedavi Yöntemleri :

Kullanılacak şifalı bitkiler:
Lavanta çiçeği, Şerbetçi otu, Lahana, Biberiye, Saryet, Ada çayı, Badem yağı,bal
Hazırlanışı :
Şerbetçi otu ve lavanta çiçekleri lahana suyunda kay­natılır. Süzülerek elde edilen posaya dövülmüş biberiye tozu ilave edilerek macun kıvamına getirilir. Hazırlanan macundan yatmadan önce bir çorba kaşığı yenir.
* Biberiye yaprak ve çiçeği sıcak suda demlenmeye bırakılır. Bal ile tatlandırılarak günda üç fincan içilir.
* Saryetin yaprak ve çiçeği ada çayı ile birlikte dem­lenir. Süzüldükten sonra elde edilen suyu aç karına bir fin­can içilir. Kalan posa badem yağı ve bal ile karıştırılarak macun yapılır. Bu macundan her gün yemek arası bir çorba kaşığı yenir.

Kemik Erimesini Önleyen Beslenme Önerileri

Osteoporoz Hasta Derneği Yönetim Kurulu Baskanı Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, bol bol D vitamini almak, dengeli beslenmek, yeterli derecede -tehlikeli saatler dısında- güneslenmek, egzersiz yapmak gibi uygulaması basit yöntemlerle, 'osteoporoz - kemik erimesi'nden korunmanın mümkün olduğunu söylüyor. Ve bizlere yediklerimizle osteoporozdan korunmak için çok değerli ipuçları veriyor.

İşte Prof. Dr. Ülkü Akarırmak'ın kalsiyum depolarınızı geliştirme önerileri..

Lifli yiyecekler kalsiyum ile bağlanarak, kalsiyumun emilimini engellerler; ancak bu demek değildir ki lifli yiyecekler bizim için zararlıdır ve tüketilmemelidirler. Tam tersine sağlığımız için çok değerli olan buğday, kepekli tahıllar, ıspanak gibi lif değeri yüksek gıdaların kalsiyumla beraber tüketilmemesi yeterlidir.

Çay, kahve gibi canlandırıcı özellikteki içecekler ve gazlı içecekler de kalsiyum emilimini engellerler. Bunları da kalsiyumla birlikte tüketilmesinden kaçınılmalıdır.Arastırmacılar süt ve kalsiyum ilaçlarının, emilimin en iyi olduğu aksam yemeğinden sonra alınmasını öneriyorlar.




Asit giderici ilaçları alırken iki kere düşünün. Çünkü asit gidericiler kalsiyumun vücuttaki miktarının azalmasına neden olan aliminyum elementini içerirler. Ayrıca kalsiyum midedeki asidi azaltma özelliği tasırlar. Asit gidericiler mide yanması /eksimesinden korurken kalsiyumun emilimini engellerler bu nedenle asit giderici kullanmak yerine yediklerinize dikkat ederek bu rahatsızlığın olusmamasını sağlamayı deneyin.

Bor mineralinin bol olduğu soya fasulyesi, elma, kuru üzüm, badem, yer fıstığı, armut gibi gıdalar kalsiyum emilimine yardımcıdır. Bunların yanı sıra D ve K vitaminleri, magnezyum ve fosfor da kalsiyum emilimine yardımcı olurlar.

Hareketsizlik, kemiklerimizin de düşmanıdır. Eğer yatakta çok uzun kalıyorsanız veya sürekli oturmanızı gerektiren bir işiniz varsa kemik yoğunluğundan kaybedersiniz. Düzenli egzersiz yapan kadınların kemikleri hareketsiz kalanlara göre çok daha sağlamdır.




Kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketin. Kalsiyum ve diğer mineralleri ilaçlarla almaktansa doğal yollarla almak çok daha akıllıca olur; iste kalsiyum açısından zengin gıdalardan bir kısmı: Susam, yoğurt, peynir, süt, sütlü tatlılar ve dondurma, yesil yapraklı sebze ve salatalar, brokoli, soya fasulyesi, tüm bakliyatlar, buğday, mısır, vb.

Kadınların büyük risk grubunda olduğu osteoporozdan (kemik erimesi) korunmanın yollarından biri de yediklerimize dikkat etmekten geçiyor Asırı tuzlu yiyecekler idrarla kalsiyum kaybını arttırır. Ayrıca besin değeri düşük olan abur cubur yiyeceklerden uzak durmak birçok hastalık için koruyucudur. Araştırmalar sağlıklı yiyecekler tüketen kadınların abur cubur yiyen kadınlara göre çok daha sağlam kemiklere sahip olduğunu göstermiştir. Soda basta fosfor olmak üzere pek çok mineral bakımından çok zengindir. Bu mineraller de osteoporoz riskinin azaltılmasında yarar sağlar.

Unutmayın kuvvetli kemiklere sahip olmak ve osteoporozdan korunmak için risk faktörlerini bilmek ve önlem almak gereklidir.


Kemik erimesini ortaya çıkaran nedenler ve korunma yolları...


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden (OMÜ) Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Asal Ulus, fazla tuz tüketiminin kemik erimesi yaptığını belirterek, bir kişinin günlük tuz alımının 6 gramı geçmemesi gerektiğini söyledi. Ulus, “Yemeklerin lezzetini artırmak ve kemik erimesini önlemek için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dere otu ve fesleğen gibi bitkilerle baharatlar kullanılabilir' dedi.








[egzersiz1.gif]

0 yorum:

Yorum Gönder